Na de koffie beginnen we rond elven met de fietstocht.
Allereerst gaan we naar Megen, qua inwoners de grootte van een dorp, maar qua allure een echt vestingstadje, met veel historie. Het stadje bezit nog het authentieke stratenplan voorzien van een plaveisel van kinderkopjes, met oude woonhuizen. Megen heeft daarmee een beschermd dorpsgezicht.
De Gevangenpoort is het mooist bewaard gebleven monument van Megen en ook bijzonder: ieder jaar broedt een ooievaar op het zadeldak van het monument.
Hierna gaan we naar Ravenstein, het tweede vestingstadje langs de Zuidwaterlinie. Dit stadje heeft ook veel prachtig bewaarde huizen. Hier zijn opnamen gemaakt voor de film: de bende Oss.
De geschiedenis van de vesting Ravenstein is nog steeds voelbaar. We fietsen door de stadpoorten het dorpje in om de Garnizoenskerk en de Rooms katholieke kerk Sint Lucia te bekijken. Ook de moeite waard is de monumentale stellingmolen De Nijverheid, waar nog altijd ambachtelijk wordt gemalen.
Vervolgens gaan we richting Keent.
Keent heeft door haar ligging aan de Oude Maas-arm in de loop der tijden veel last gehad van overstromingen, tot ver in de 20e eeuw. Er waren plannen om het buurtschap daarom maar op te heffen. De bewoners zijn daartegen in verzet gekomen en met succes. Nu is het van een landbouwgebied omgetoverd tot een prachtig natuurgebied waar, je raadt het al, het oerrund rondstruint.
Via de Maasdijken fietsen we naar Grave, het derde eeuwenoude vestingstadje, prachtig gelegen aan de Maas. Ondanks vele belegeringen door de eeuwen heen heeft Grave een mooi en authentiek centrum weten te behouden dat vol staat met fraai gerestaureerde panden, veelal rijksmonumenten.
Vervolgens gaan we naar landgoed Nabbegat. Hier wordt een nieuw natuurgebied gerealiseerd, dat een belangrijke schakel vormt in de ecologische verbinding tussen de Maashorst en de Reeksche Heide.
De Maashorst is een gebied dat haar oorsprong heeft in de prehistorie. In de loop van de tijd is het getransformeerd naar een duurzaam, authentiek landschap, een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Waar bomen, planten en beesten de baas zijn. Net zoals vroeger. Hier komen de unieke Wijstgronden voor.
Vanuit de Maashorst trappen we door het dorpje Schaijk Herperduin in. Dit is een gebied met mooie zandverstuivingen en natuurlijke vennen.
Zo rond de klok van vijven sluiten we de dag af in Oss en hopen we dat iedereen genoten heeft van de dijkentocht en de natuur van de Maashorst.
Wil je jezelf inschrijven voor deze dagtocht? Vul dan het formulier hieronder in!
Wil je op de hoogte blijven van alle reizen en dagtochten van Fietsend Vuurtje? Volg ons dan op Facebook, Instagram en YouTube.