Deze tocht gaat over autoluwe dijken langs Maas en Waal.
Het beginpunt van de tocht is bij de fietsbegeleiders Rien & Ria, waar je wordt verwelkomd met koffie/thee/fris en getrakteerd op de plaatselijke lekkernij.
Rien & Ria wonen op 2 fietsminuten van het station in Oss.
Na de koffie beginnen we rond elven met de fietstocht.
Kenmerkend voor deze E bike tocht
We fietsen o.a. tussen de Maas en de Waal, door polders en over dijken, met prachtige vergezichten en historische dorpen. De route is circa 60 km lang en geheel vlak. Uiteraard kunnen we onderweg regelmatig stops maken voor een drankje en voor het maken van foto’s.
Mogelijkheid om met eigen fiets te gebruiken of FV kan een huurfiets voor je regelen.
Groepsgrootte minimaal 4, maximaal 12.
Je kunt alleen op pad of samen. Je bepaalt grotendeels je eigen tempo.
We treffen elkaar regelmatig onderweg in een dorpje op een terrasje.
Het fietsprogramma
- Verzamelen 9.30 bij het NS station van Oss, Spoorlaan
- Koffie met taart bij Ria/Rien
- Vertrek 10.00 uur
- De kosten zijn € 15,00 incl. een kopje koffie of thee met taart
——————————————————-
Allereerst gaan we langs de trots van Oss, het Jan Cunen museum, vernoemd naar de grondlegger van de collectie van het museum. Hier worden tentoonstellingen gehouden van negentiende-eeuwse, twintigste-eeuwse en hedendaagse kunst. Sinds 2001 is het een rijksmonument en in 2023 winnaar van de Museulrpijs van beste museum
Vervolgens fietsen we door het dorpje Teeffelen, richting Lith.
Het is gelegen aan de afgesneden meander van de Maas. Vlakbij zijn de Maximasluizen, waar we een kijkje gaan nemen.
Lith is bekend van het boek en de gelijknamige verfilming, Dorp aan de rivier van Anton Coolen. Over de dijk gaan we richting het veerpontje van Alem.
Alem is een dorpje dat vroeger in Brabant lag. Maar door een grenscorrectie behoort het sinds 1958 tot Gelderland. Alem is afgeleid van Alaheim, in een document uit 1107 geschreven als Aleym en Aleim. Het eerste deel van de naam “ala”, is een Germaanse aanduiding voor geheel, groot. Het tweede deel van de plaatsnaam is afgeleid van “heim”, dat woonplaats betekent.
Vervolgens fietsen we naar Rome. Dit is een buurtschap dat valt onder Rossum. Het is vernoemd naar de gelijknamige stad in Italië. Volgens een bron zouden hier veel romeinse oudheden zijn gevonden.
In 1840 omvat de buurtschap Rome 10 huizen met 65 inwoners; ook tegenwoordig omvat het altijd nog slechts een 10-tal panden. Vroeger woonden hier de arbeiders van de steenfabriek.
Vanuit Rome gaan we naar Rossum, de parel van de Bommelerwaard. Die titel heeft het gekregen onder meer door de mooie ligging. Aan de ene kant van het dorp de Waal, aan de andere kant de Maas.
In Rossum gaan we koffie drinken en wat eten in een van de twee prachtig gelegen horecagelegenheden aan de Waal.
Vanuit Rossum sturen we richting buurtschap Sint Andries (waar vroeger de Maas en Waal elkaar raakten) en fietsen over de schutsluis richting Dreumel en Alphen. Persoonlijk vinden we dit een van de mooiste stukjes dijk, prachtig uitzicht over de Waal en de mooie natuur.
Op de dijk richting Alphen hebben we magnifiek uitzicht over de Maas en komen we langs het gemaal (het watermachien, noemen ze dat in Alphen). Hier fietsen is niet zonder gevaar. De naam van het buurtschap is Moordhuizen. De naam stamt waarschijnlijk af van het middel-Nederlandse “morthuus” verblijfplaats van moordenaars.
We fietsen verder over de dijk naar het pontje bij de Nieuwe Schans, en steken we over naar Oijen. Vroeger lag Oijen in Gelderland, in 1814 werd de Maas als provinciegrens aangewezen en pas toen is Oijen Brabants geworden. Oijen heeft een prachtig kasteel. Vanuit Oijen fietsen we naar Macharen, een klein dorpje aan het Burg. Deelenkanaal.
Dan nog 4 km fietsen en we zijn weer in Oss beland. We sluiten de dag rond 5 uur af met een klein hapje en drankje in de Doelenstraat en hopen dat iedereen genoten heeft van de dijkentocht van Oss naar Rome.
Meld je hieronder aan voor deze dagtocht: